dijous, 23 de maig del 2013

L'OPERA ABANS DEL INCENDI

Mathis der Maler (Matías el pintor) és una òpera estructurada en 7 quadres del  compositor alemany Paul Hindemith, considerat pel nazisme com a degenerat pels antecedents jueus de la seva dona.
Té un fantàstic preludi que es representa en concert (Concert de l'Àngel).   Aquesta òpera ens porta als últims anys de Mathias Grünewald (mort l'any 1528) i reflecteix totes les convulsions polítiques i religioses en què participaven catòlics i luterans.

És l'òpera que s'estava representant al Liceu quan es va produir el malaurat incendi de l'any 1994.
La producció que us presentem va ser retransmesa per TV2, subtitulada en català.




I ja que parlem de l'incendi de 1994, he cregut interessant posar una cita que Neus Bergua inclou en el seu llibre Barcelona Insòlita i que fa referència a la història del Gran Teatre del Liceu:

"«Sóc un mussol i vaig tot sol, si el torneu a aixecar, jo el tornaré a cremar». Segons la llegenda i les citacions d’alguns autors, això és el que deia una nota trobada entre les runes i cendres després del primer incendi del Liceu, l’any 1861. El cert és que un any després, durant la reconstrucció, hi va haver una gran inundació que ho va malmetre tot; que el 1893, l’anarquista Santiago Salvador va llençar sobre la platea dues bombes que van causar 22 morts, i que l’any 1994 es va tornar a cremar.

Es parla d’una maledicció dels monjos enterrats sota l’antic Convent dels Trinitaris Descalços, anomenat de la Bona Nova, que es va construir l’any 1662 i que es va cremar el 1835. En aquest solar de la Rambla es va edificar el Liceu que es va inaugurar l’any 1847.

També es diu que sota els fonaments hi ha enterrat un anell consagrat pels trinitaris i, fins que no surti, el teatre estarà en perill."

Neus Bergua

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada