dijous, 19 de gener del 2017

WAGNER A SUÏSSA: DUES CIUTATS I TRES DONES (1)

Us proposem una ruta wagneriana per dues ciutats suïsses que, a més, ens ofereixen grans atractius turístics: Zuric i Lucerna.

-A Zuric, Wagner hi va arribar el 1849 com a refugiat polític arran de la revolució de Dresden, i s’hi va estar 9 anys. El primer domicili va ser a Weinplatz, 10 (antic hotel Schwert, fins al 1918), després va llogar alguna habitació a Oetenbachgasse 7, i posteriorment va residir en tres pisos de les anomenades Cases Escher (Steinwiesstrasse, 3; Zeltweg, 11 i 13).

Una altra referència a la ciutat la tenim a l’hotel Baur au Lac (inaugurat el 1844) on va llegir i va interpretar al públic alguna representació de la Tetralogia i on Wagner i la
seva dona Minna Planer van conèixer, l’any 1852, els Wesendonck els quals s’hi hostatjaven mentre es construïa la seva residència. (Talstrasse, 1; www.bauraulac.ch/en/home.html).

La família Wesendonck, l’any 1857, va posar una casa de camp, l’Asil, a la seva disposició, al costat de la impressionant vil·la Wesendonck. Va ser l’època on es va enamorar de l’escriptora Mathilde Wesendonck, l’esposa del seu mecenes Otto. Inspirat en el seu amor, treballava en Tristany i Isolda i va compondre els Wesendonck lieder, cinc cançons per a veu i piano que adaptaven poemes de Mathilde. L’any 1858, ja separat de Minna (la qual va descobrir l’amor del seu espòs per la seva musa) i Mathilde, es va veure obligat a marxar i va viatjar fins a Venècia.

Actualment, el conjunt forma part del Museu Rietberg (Gablerstrasse, 15), un centre d’art focalitzat en cultures no europees, on s’exhibeixen exquisides col·leccions d’art d’Àsia, Àfrica i Amèrica.

Segons ens ha explicat el director del Rietberg, el Sr. Albert Lutz, actualment la casa on Wagner va residir ja no existeix; al seu lloc es va construir l’any 1889, la vil·la Schönberg. Adjuntem el plànol dels edificis del museu: http://www.rietberg.ch/engb/the-museum/museum/site-plan.aspx#

Més informació del Rietberg: www.rietberg.ch/en-gb/home.aspx

Com arribar-hi: des del centre de la ciutat cal agafar el Tram 7 (direcció Wollishofen) i baixar al Museu Rietberg. Caldrà que travesseu tot el gran parc i el trobareu dalt del turó.


Neus Bergua, gestora cultural


Fotografia de la il·lustració on es veu la vil·la Wesendonck i a la dreta, la caseta on van viure Wagner i Minna (Font: Richard Wagner: Mi vida, Ediciones Lauro, Barcelona, 1944) (Imatge editada per Lola S. Bergua).


Vil·la Schönberg
                                                                                                             

 Vil·la Wesendonck  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada