dissabte, 10 de desembre del 2016

WAGNER A LES BIBLIOTEQUES DE BARCELONA

Wagner a les biblioteques de Barcelona

En aquest article us volem comentar els fons especialitzats de dues biblioteques de Barcelona, que pertanyen a la Xarxa de Biblioteques Municipals, gestionades per un Consorci format per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona. En cap moment estem esmentant la Biblioteca de Catalunya, que mereixerà una referència a part.

A més dels fons bàsics, comuns a totes les biblioteques, n'hi ha que han dedicat una atenció especial a una temàtica concreta; es tracta dels fons especialitzats, alguns dels quals són musicals i on es poden trobar diversos materials relacionats amb Richard Wagner.

Dues biblioteques de la ciutat, ben llunyanes entre si, una al districte de Ciutat Vella i l’altra a Sarrià-Sant Gervasi es focalitzen en l’òpera i s’hi troben moltes referències al compositor. Us en donem les referències, alhora que us destaquem que se situen en dos
edificis històrics de Barcelona. A la primera, i a l’entrada veureu una placa que hi diu: “Andreu Nin (1892-1937), revolucionari marxista català i internacionalista. En commemoració del 50è aniversari del seu assassinat per l’estalinisme. Maig 1987”, “En memòria de qui va ser secretari del Partit Obrer d’Unificació Marxista (POUM), l’escriptor i periodista Andreu Nin. Aquest edifici de la Rambla, antiga seu de l’hotel Falcón, va ser el quarter general d’aquesta formació política durant la Guerra Civil espanyola”. La segona va ser el taller de l’escultor Clarà: “Aquest edifici, construït l’any 1947 per l’arquitecte Raimon Duran i Reynals (1895-1966), fou taller de l’escultor Josep Clarà (1878-1958) fins a la seva mort. Des del febrer del 2000 és la seu de la Biblioteca Clarà”.

-- A Ciutat Vella, a la Rambla, 30-32 (just davant del Teatre Principal), la biblioteca Gòtic-Andreu Nin (com arribar-hi: Metro: Drassanes (L3)

El centre d'interès d'òpera de la biblioteca es va crear arran de la donació inicial d'un usuari i aprofitant la proximitat al Gran Teatre del Liceu. Actualment, el fons bibliogràfic es va enriquint periòdicament mitjançant la compra de DVD musicals, CD, llibres i partitures. Disposen d'uns 400 documents relacionats amb el món de l'òpera, en tot tipus de suports. Entre els compositors dels quals tenen més obres destaquen Bach, Donizetti, Verdi o Wagner. També s’hi troba la revista especialitzada en música clàssica Scherzo.

Hi hem trobat:

.WAGNER, Richard: El anillo del Nibelungo: un festival escénico para representar en tres jornadas y un prólogo  (Turner, 2008)

.BAUER, Hans Joachim: Guía de Wagner, 2 vols. (Alianza Editorial, 1996)


-- A Sarrià-Sant Gervasi, al carrer del Dr. Carulla, 22-24, la biblioteca Clarà (com arribar-hi: FGC: Les Tres Torres)

L'any 2006 es va crear aquest centre d'interès i des d'aleshores van adquirint material especialitzat en aquest tema, tant en format llibre com audiovisual. També hi trobareu revistes especialitzades en òpera com ara Scherzo, Ópera Actual i Wagneriana. Cada any celebren el Dia Internacional de l'Òpera, el dia 8 de maig, amb activitats i projeccions.

Hi hem trobat:

.NEWMAN, Ernest: Wagner. El hombre y el artista (Taurus, 1982)

.GRAY, Howard: Wagner (Robinbook, 2002)


Més informació:

http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibgotic/ca

http://ajuntament.barcelona.cat/biblioteques/bibclara/ca


Neus Bergua, gestora cultural


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada