dissabte, 22 d’octubre del 2016

UN IDIL·LI A LA CASA DE LES PUNXES


Josep Puig i Cadafalch i Richard Wagner: un idil·li a la Casa de les Punxes

Com segurament coneixereu per premsa i d’altres mitjans, des de l’agost passat es va obrir al públic la Casa de les Punxes o Casa Terrades, palauet modernista construït l’any 1905, dissenyat per Puig i Cadafalch (1867-1956), i situat entre l’avinguda Diagonal i el carrer del Rosselló.

Bartomeu Terrades, industrial de Sabadell, a més d’esportista del Futbol Club Barcelona, va encarregar a l’arquitecte una casa per a cadascuna de les seves tres germanes. El resultat va ser un palauet, un bloc uniforme, que recorda un antic castell medieval, que conté diversos elements de diferents corrents arquitectònics, i  amb tres entrades diferents. L’espectacular façana és de maó, exceptuant la planta baixa que és de pedra. Hi destaquen els forjats, els balcons i la ceràmica dedicada al patró de Catalunya, sant Jordi.

Per ampliar la informació sobre les visites que s’ofereixen  a  l’edifici modernista, podeu clicar a: http://www.casadelespunxes.com/ca. Podeu escollir entre una visita amb audioguia (12,50 €) o una visita guiada (20 €), amb descompte fins acabar l’any per als residents a Barcelona.

Si realitzeu la visita amb audioguia, recorrereu la planta noble on viureu en primera persona la llegenda de sant Jordi i la seva relació amb el Modernisme. Després, al terrat, a les “punxes”, a més de contemplar les vistes panoràmiques sobre la ciutat, podreu descobrir la vida i l’obra de l’arquitecte, a més de polític i historiador d’art (punxa 1); l’estil  (punxa 2) i els recursos (punxa 3) de la Casa; informació sobre el Modernisme (punxa 4); i, la inspiració de l’arquitecte (punxa 5). Penseu que la Casa es defineix com a castell urbà d’inspiració wagneriana.

La sorpresa per als amics del GRUP WAGNER arribarà des de la punxa 2 fins a la 5: mentre observeu els espais, gaudireu amb les obertures de Tannhäuser i de Rienzi; i amb els preludis de Die Meistersinger von Nürnberg i de Lohengrin.

A més de gran coneixedor de l’arquitectura i l’art de Catalunya, Puig i Cadafalch estava al corrent dels estils provinents del centre i nord d’Europa, i a la Casa Terrades va emprar el model de castell del nord d’Europa. A la Punxa 5, dedicada a la inspiració de l’arquitecte, i amb el títol “Richard Wagner a la Casa de les Punxes” observareu el paral·lelisme amb el castell de Neuschwanstein, als Alps bavaresos, fet construir per Lluís II de Baviera l’any 1866, com una fantasia romàntica d’un castell medieval, on també combina eclècticament diversos estils arquitectònics. El mecenes del compositor el va considerar com a lloc de retir i com un homenatge a Richard Wagner.

Esperem que gaudiu de la visita i de la música…









Neus Bergua, gestora cultural

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada