dilluns, 17 de juny del 2013

RICHARD WAGNER POSA EN ESCENA A RICHARD WAGNER

Us presentem una interessant conferencia que organitza l' Institut d'Estudis Catalans per si fos del vostre interès.




“Richard Wagner stages Richard Wagner”

“Richard Wagner stages Richard Wagner”
[Richard Wagner posa en escena a Richard Wagner]
Dr. Evan Baker, Los Angeles
Organitzada per la Societat Catalana de Musicologia Institut d’Estudis Catalans, Sala Nicolau d’Olwer c/ Carme 47 dimarts, 18 de juny a les 18:00 hores
 Fins a principis del segle xix, l’escenografia operística consistia –amb notables excepcions– de figures immòbils com els cantants i els membres del cor. A París, la institució de la Grand Opéra posava l’èmfasi en l’espectacle. Els decorats i els vestits sumptuosos dictaven la norma. El fet de que la producció física es correspongués amb la música i el text semblava una qüestió gairebé irrellevant.
De totes les personalitats de la història de la producció i l’escenografia operístiques, hi ha un nom ben destacat: Richard Wagner. Ell va ser el primer director d’escena modern ja a mitjans del segle xix. Tenia amplis coneixements de l’art i la mecànica de la producció operística, així com de l’arquitectura teatral i la tecnologia escenogràfica. La influencia de Wagner va ser enorme, i es fa ben palesa en les escenografies contemporànies.
La conferència –que inclou una presentació d’il·lustracions molt poc conegudes, així com retalls d’àudio– es centrarà en les idees que tenia Wagner per Lohengrin, la construcció delFestspielhaus dissenyat especialment per ell, L’Anell del Nibelung, i Parsifal.

Biografia:
El Dr. Evan Baker, un expert independent que col·labora com a investigador i conferenciant a la Thornton School of Music a la Universitat de Southern California, Los Angeles (EUA), es un especialista reconegut internacionalment en matèria de producció operística. Ha treballat en grans teatres com assistent de directors d’escena, i ha estudiat la documentació dels seus arxius (pel que fa a les seves implicacions històriques i pràctiques) a Europa i als Estats Units. Ha treballat, entre d’altres teatres, al Festival de la Òpera de Bayreuth, la Fenice de Venècia, l’Òpera Alemanya de Berlín, l’Òpera Estatal de Viena, el Stadttheather de Lucerna, la Badishes Staatstheater de Karlsruhe, la Opernhaus de Zurich i l’Òpera de San Francisco.  Ha publicat articles de referència en les obres més recents i també de referència sobre Verdi  (The Cambridge Verdi Encyclopedia, 2013), i Wagner (The Cambridge Wagner Encyclopedia, 2013), així com en l’obra de referència estàndard internacional en matèria musical, The New Grove Dictionary of Music and Musicians amb una entrada dedicada a “escanografía operística”, entre d’altres. El seu llibre, From the Score to the Stage. An Illustrated History of Continental Opera Production and Staging, publicat per University of Chicago Press, 2013, esdevindrà l’obra de referència estàndard sobre producció i escenografia operística dels propers anys. Un aspecte important de la recerca del Dr. Baker es la manera que té de transmetre els seus resultats al gran públic en tres llengües (anglès, alemany e italià), apart de ser col·laborador habitual d’articles per llibres de programa de grans teatres d’òpera (San Francisco, Viena i Bayreuth). També ha organitzat exposicions a Los Angeles, Nova York i Milan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada